KURUMSAL
VERGİ MÜFETTİŞLİĞİ
Vergi Müfettişleri, 10.07.2011 tarih ve 27990 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile doğrudan bakana bağlı olacak şekilde kurulan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde, üst düzey vergi incelemesi ile teftiş, denetim ve soruşturma görevlerini ifa etmektedirler. Mesleğe, yazılı ve sözlü bölümden oluşan özel yarışma sınavı ile giren Vergi Müfettişleri, mesleğin gerektirdiği niteliklerin kazanılmasına yönelik üç yıllık yardımcılık dönemini müteakip yapılan zorlu ve kapsamlı yeterlilik sınavının ardından Müfettiş olarak atanırlar.
Sahip olunan bilgi ve birikimin aktarılmasını esas alan mesleki kıdem esasına göre çalışan ve sektörel vergi incelemeleri ile vergi kaçakçılığına yönelik olarak ciddi düzeyde uzmanlık gerektiren vergi incelemelerini gerçekleştiren Vergi Müfettişlerinin görev ve yetkileri şunlardır;
- Vergi Usul Kanunu ve diğer gelir kanunları kapsamında vergi incelemeleri yapmak.
- Bakanlık ve bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında, Bakan tarafından Kurula verilen inceleme, teftiş, denetim ve soruşturmaları yapmak.
- 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, karar ve tebliğlere göre incelemeler yapmak.
- 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında incelemeler yapmak.
- 492 sayılı Harçlar Kanununa göre harçları tahsile yetkili memurların hesaplarını teftiş etmek, teftiş ettikleri birim personeli hakkında görüş bildirmek.
- Mali mevzuat ve bu mevzuatın uygulanmasına ilişkin görüş ve önerilerini Başkanlığa bildirmek.
- Başkanlıkça görevlendirilmeleri halinde iktisat, maliye, işletmecilik ve mali denetim gibi konularda araştırma ve etütler yapmak.
- Başkanlıkça görevlendirilmeleri halinde Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının mesleki alanda yetkinliklerini artırıcı konferans, kurs, seminer gibi çalışmalara katılmak.
- Refakatlerine verilecek Vergi Müfettiş Yardımcılarının meslekte yetişmesini sağlamak; liyakat, temsil, çalışma azmi ve başarıları hakkındaki değerlendirmelerini Başkanlığa intikal ettirmek.
- Başkan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.
- Bakan tarafından Kurula verilen her türlü görevi yapmak.